sâmbătă, 16 martie 2013

"Captiv în Labirint 2: Încercările Focului" de James Dashner


    Thomas, eroul din Captiv în Labirint, îşi continuă aventurile cu o nouă încercare potenţial letală şi cel puţin la fel de terifiantă ca prima: Încercarea Focului. Poienarii, din ce în ce mai puţin numeroşi, trebuie să străbată un deşert torid, pândiţi de ameninţarea unor furtuni cataclismice şi, mai ales, a unor fiinţe omeneşti devastate de o boală misterioasă - Arşiţa - care îi transformă treptat într-un soi de monştri insensibili, sălbatico, ce-şi spun Smintiţii.
    Înainte de a porni în călatoria prin deşert, Thomas şi tovarăşii săi află de la un enigmatic mesager al grupului RAU că au fost ei înşişi contaminaţi cu microbul Arşiţei, ca mijloc de a-i motiva să ducă la bun sfârşit Încercarea Focului, la capătul careia îi aşteaptă tratamentul bolii. Omul-Şobolan, cum îl poreclesc Poienarii, le explică de asemenea că suferinţa lor are o justificare nobilă, pentru că RAU extrage din reacţiile lor la încercari informaţii esenţiale, aşa-numitele „tipare“, pentru un plan grandios de salvare a omenirii. Thomas, chinuit de vise şi fragmente involuntare de amintiri pe care nu le poate înţelege, este însa din ce în ce mai sceptic că vreun plan, oricât de nobil, ar putea să îndreptăţească un asemenea tratament al grupului de adolescenţi, mai ales după ce este martor la moartea atroce a unora dintre tovarăşii săi şi, în special, după ce îşi dă seama că RAU a convins-o pe prietena sa Teresa, pe care, la începutul romanului, o crede pierdută, să îl trădeze şi să încerce să-l omoare, în cadrul unui plan elaborat.
    Poienarii reuşesc să traverseze un oraş pustiit din deşert chiar cu ajutorul a doi Smintiţi, Jorge si Brenda, aflaţi în faza incipientă a bolii. Thomas este apoi capturat de un grup de fete, despre care băieţii aflaseră că îi concurează şi ca au trecut printr-o Încercare similară a unui alt Labirint, dar reuşeste să le convingă că planul de a-l omorî, care le-a fost impus de către RAU în schimbul propriei salvări, nu are sens. Cea mai hotărâtă să-l ucidă este, spre surprinderea lui Thomas, însăşi Teresa, devenită şefa grupului de fete, care îl atrage până la urmă într-o capcană şi, după o luptă crâncenă, îl închide într-o capsulă misterioasă.

     Cartea este în pregătire la ediitura Litera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu