marți, 18 iunie 2013

Recenzie #22: "Carrie" de Stephen King

Editura: Nemira
pagini: 192
format: 16.5 x 24.5 cm
anul apariţiei: 2011
copertă: hardcover
titlul original: Carrie


    Carrie este primul roman publicat vreodată de Stephen King. Romanul prezintă tragedia nei tinere pe nume Carietta "Carrie" White, care trăieşte cu mama ei obsedată de credinţa în Dumnezeu şi care crede că lucrurile care au legătură cu feminitatea (spre exemplu, ciclul) sunt păgâne.
    În acest roman psihologic, Stephen King tratează telekinezia lui Carrie ca pe o boală ereditară, transmisă recesiv. Decorul macabru pe care îl amenajează la sfârşitul romanului trădează o oarecare încercare de a face romanul unul horror, însă tentativa autorului dă greşi.
    Deşi majoritatea romanelor psihologice sunt subiective, S.K. alege obiectivitatea, narând întâmplările având diferite personaje pe post de observator; caracteristică specifică romanelor sale.
    Încadrarea romanului în genul psihologic nu este făcută doar de puterile telekinetice pe care le are Carrie sau de dorinţa acesteia de a-i ucide pe toţi cei care i-au stricat ballu. Încadrarea romanului în acest gen este dată şi de obsesia mamei lui Carrie faţă de credinţă şi de traiul de "pustnic" şi de tachinările la care fata este supusă de colegele ei la duşuri, când i-a venit primul ciclu.
    Pare-mi-se totuşi, că toate acele articole fictive din ziare şi cărţi nu îşi aveau locul în carte. King putea pur şi simplu să nareze întâmplările descrise în acele pagini, poate reusind să facă astfel romanul mai consistent.

Nota mea: 4.5 / 5

2 comentarii:

  1. Stephen King a mai publicat și alte cărți înainte, precum Marșul cel lung și Fugarul dar sub alt nume, Richard Bachman. Frumoasă recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult :*
      Eu stiu ca acestea le-a scris doar inainte de "Carrie", iar apoi le-a reviyuit mai tarziu si le-a publicat sub pseudonimul de Richard Bachman pentru a vedea daca fanilor sai le plac cartile sale scrise inainte de "Carrie".

      Ștergere